Indien 2007

I Agra ligger Indiens smukkeste seværdighed Taj Mahal. Vi stod tidligt op for at se, når solen stod op og nåede dette imponerende gravmonument, Taj Mahal - et kærlighedsdigt i hvid marmor. Det regnes for et af verdens største arkitektoniske vidundere, som det tog 22 år at bygge. Vi så senere på dagen Det Røde Fort hvor Shah Jahan (der lod Taj Mahal bygge) sad i husarrest til sin død i 1666.

Shah Jahan havde planer om at bygge en kopi af Taj Mahal i sort marmor til sig selv. Det blev ikke til noget, fordi det enorme projekt allerede havde slugt alt for mange af stormogulens penge.

Udaipur er en malerisk ørkenby. På mange af byens mure kan man se flotte vægmalerier. Byen har fået tilnavnet " Solopgangens By "

Man skal have gode nerver, når man kaster sig ud i trafikken i de smalle skrånende gader, for scootere og motorcyklister er meget utålmodige og alle bruger hornet uafbrudt. den gamle bydels basarer er der en livlig handel med krydderier, the, stoffer, håndlavet papir og alt muligt andet.

Vi startede med at se City Palace, der spejler sig i den hellige Pichola sø, derefter en smuk have Shahelyon-ki-Bari inden vi tog en lang spadseretur igennem basaren og så på forretninger og kunsthåndværk.

Sidst på eftermiddagen tog vi med lokalfly tilbage til Delhi.

Mennesker vi mødte: Statelige Sikher med turban og store skæg / stolte mødre der viser børnene frem / fnisende teenage piger, der alligevel gerne vil fotograferes / drenge og mænd med hinanden i hånden som tegn på at de er venner / farvestrålende kvinder i sarier / skolebørn i uniformer / børn, der beder om sæbe og shampoo / fattige der kun ejer en stump presenning / åbenlyst nysgerrige der studerede os ugenert / overfyldte busser med folk på tagene / familier der stiller op til familiefoto / rynkede og furede ældre kloge / fælles for dem alle er en imødekommende venlighed, der måske kommer af indernes meget store tolerance, vi så Jainister der satte glas foran stearinlysene for ikke insekter skulle flyve ind i flammen, andre bærer et tørklæde foran munden for ikke at sluge insekter og man kan se tilhængere feje jorden foran sig, for at undgå at træde på et dyr, alt sammen fordi man ikke må skade levende væsener.

New og Old Delhi

I Delhi er trængslen enorm og larmen ubeskrivelig, og det myldrer med mennesker, alle mulige køretøjer farer rundt imellem hinanden, og det er jungleloven, der gælder " den stærke overlever ". Her er også smukke historiske bygningsværker. Vi så triumfbuen India Gate og Zoo, mindeparken for Mahatma Ghandi, Det Røde Fort. Vi så Indiens største moské "Jama Masjid", hvor der er plads til 25.000 mennesker. Vi så også Indiens højeste minaret Qutab Minar. På vej til Agra så vi det fantastiske Baha´i tempel - der er udført som en lotusblomst med 27 kronblade i hvidt marmor, templet er omgivet af søer, der er med til at skabe illusionen om en flydende lotusblomst.

 

I Jodhpur boede vi lidt udenfor byen, på et eventyrligt ørkenfort, " Fort Chanwa ". Fortet er flot renoveret i indisk stil. Jodhpur er kendt som " Den blå by ",fordi de fleste facader i den gamle bydel er blåmalede. Ideen var oprindeligt at det skulle være nemt at finde en bramin-bolig, hvor man kunne søge hjælp og rådgivning om sygdom og religiøse spørgsmål. Fra Mehrangarth- fortet som er bygget på en 122 meter høj sandstenklippe er der en flot udsigt over byen. Det var sidste dag i en Hindufest, så der var musik og dans hele natten, Line og Tina deltog i dansen. Vi besøgte et tæppevæveri og så et sted, hvor man sleb ædelstene og lavede smykker.

Vi startede med at besøge Fatehpur Sikri, der i dag ligger hen som en spøgelsesby. Den skulle i 1570-74 have været den nye hovedstad, men fungerede kun i få år, sikkert på grund af manglende vandforsyning.

Herefter gik turen til Rajasthans hovedstad Jaipur der med de lyserøde sandstens-bygninger virker meget fremmedartet. Den gamle hovedstad Amber ligger lidt udenfor Jaipur. Der var kun en mulighed for at komme op og se det imponerende Amber Palads, og det var pr. elefantryg - det var en sjov oplevelse. Vi så også den særprægede 5 etagers bygning Hawa Mahal ( Vindenes Palads ), der desværre var under renovering så der var et stillads opstillet på hele bygningen ( det var nok ikke et arbejsds-tilsynet herhjemme ville godkende ). Jeg nåede også at komme til frisøren, fik forhandlet mig frem til en pris på 50 rupees.

Mt Abu er en lille by på ca 16.000 indbyggere, den ligger i 1200 meters højde på et plateau. Fra lavlandet kører man 27 km op ad snoede bjergveje.

Temperaturen er behagelig hele året, her er mellem 20 og 30 grader. Byen er præget af indisk turisme, fordi mange nygifte tager hertil på bryllupsrejse.

Vi oplevede en smuk solnedgang ved Sunset Point, og var ude og sejle på Nakkisøen.

John Person

Indien 2007 Rajastan