Nerja 2010

Frigiliana: Et dejligt varmt gensyn med Frigiliana og med gode venner, der også havde valgt at besøge Andalusien i det gode oktobervejr.

Frigiliana ligger på sydskråningen af Sierra Tejeda og er omgivet og beskyttet af bjerge på alle sider. Byen byder derfor på et særligt mildt klima, med en årlig gennemsnitstemperatur på ca 18 grader. Frigiliana er flere gange, blevet kåret til Spaniens smukkeste og bedst bevarede by. De hvidkalkede huse skaber sammen med de snoede trappegader et charmerende lokalmiljø Der er også et enestående natur-paradis, fra byen er der et stort antal vandreture op i naturparken. Man kan købe detaljerede kort på turistkontoret. I byen er der også mang rigtig gode restauranter og små hyggelige barer. Vi havde en god aften og spiste en god middag på en restaurant, der skulle have fået en michelinstjerne.

Frigiliana er set fra et byarkitektonisk synspunkt, af arabisk oprindelse og alt står fuldstændig som maurerne byggede det.

Competa: Competa er en af de hvide byer, som Andalusien er så kendt for. Navnet betyder "Mødested ved en Korsvej". Byen ligger for foden af de store Sierra Almijara bjerge. Området omkring Cómpeta nyder godt af de mange bjergbække og naturlige kilder, som udspringer i bjergene.

Et særdeles iøjnefaldende eksempel på områdets skønhed finder man ved et besøg i naturreservatet "Casa de la Mina", som dækker et område på mere end 40.000 hektar. der giver den besøgende mulighed for korte og lange vandreture gennem bjerge og dale, hvor man kan nyde uforglemmelige oplevelser for så vidt angår flora og fauna. Byen ligger i kun 638 meters højde men det er bestemt bjergkørsel med hårnålesving og det i en grad at Tina blev meget køresyg og ærgrede over at hun ikke havde taget imod et par køresygepiller inden vi kørte. Det tog selvfølgelig lidt af fornøjelsen men turen blev alligevel en stor oplevelse. Byen har mange spisesteder, med torvet ved kirken, som midtpunkt.

Ronda: Belært af køreturen til Competa havde Tina taget køresygetablitter før køreturen til Ronda og det viste sig at være en god ide for vejen op til Ronda viste sig at være en af de smukkeste og mest varierede bjergruter, man kan opleve i Spanien.

Turen gik igennem de vildeste bjerglandskaber, og højt til vejrs på et stort klippemassiv, med Serrania de Ronda-bjergene udbredt foran sig, ligger så Ronda. En 160 meter dyb og op til 90 meter bred slugt over floden Guadalevin deler byen i den ældre mauriske bykerne La Ciudad og bydelen Mercasillo.

Det er spændende at se, hvordan husene på begge sider af klipperne ligger helt ud til kanten af de lodrette klippevægge.

Rondas Plaza de Toros er tyrefægtningens åndelige hjem.

Gibraltar: Denne gang ville vi en tur til Gibraltar, da det jo er en heldagstur valgte vi at tage en guidet bustur med "Verano Azul".

Gibraltar-klippen er en overdådig, imponerende attraktion ved Middelhavets ud- og indgang. Den hæver sig højt over det omkringliggende landskab og markerer det tætteste punkt mellem Afrika og Europa. Barbary-aberne (Macaques-aberne) er en af Gibraltars mest berømte attraktioner.

Byéns hovedgade, gyder og stræder kaldes ofte det det vestlige Middelhavs shoppingcenter. På hjemvejen gjorde vi holdt i Marbella der er et lukseriøst ferieområde. Det helt ultimative i kystlivet er Puerto Banus, der er stedet hvor man kan blive set og se verden passere. Idag er marinaen fyldt med luksusmærkevare butikker, såsom Hermes, Cartier, Versace og et af de bedste stormagasiner i Spanien (El Corte Ingles).

Nerja er smukt beliggende på Solkysten (Costa Del Sol) ved Middelhavet. Byen lokker med et af Europas bedste klimaer, med milde vintre og luftigt varme somre, mange fantastiske strande og en hyggelig bymidte med en smuk strandpromenade. Nerja´s 16 km strande betyder at alle type vandsport kan dyrkes her. Vi brugte Nerja som udgangspunkt for udflugter til nogle af Andalusiens store kulturbyer som: Ronda, Malaga, Competa, Frigiliana og en heldagestur til Gibraltar.

Midt i Nerja ligger den spektakulære Balcon de Europa beliggende på det sted, hvor der engang var en stor maurisk borg, herfra er der en flot panorama-udsigt over Middelhavet.

Malaga: For langt de fleste Costa del Sol rejsende er Málaga blot en lufthavn - en nødvendig hurdle, man skal passere og udholde, før man omsider rammer strandene. Denne gang ville vi opleve byen, der var Picassos fødeby. Han var kun 10 år, da han forlod sin by, men det har ikke hindret Málaga i at gøre krav på ham. Picassos fødested på Plaza de la Merced nr. 15 er nu et beskedent museum, men det virkelige tilløbsstykke er Museo Picasso, som åbnede for fem år siden. Desværre var der ingen Picassoudstilling da vi var der. Der var istedetfor en udstilling af "Toys of the Avant-Garde" Malaga er nu også et sted hvor man spiser godt, så efter vi havde været på museet og lidt rundt i byen valgte vi at finde en restaurant jeg havde hørt om, "El Tintero" der skulle ligge i havnen, heldigvis havde vi GPSén med, ellers havde vi ikke fundet den.

Det blev en sjov oplevelse, tjenerne gik højtråbende rundt i det store lokale med forskellige tallerkner, og nu var det så blot at vælge mellem de utallige fiskeretter, der alle kostede det samme.

John Person

Nerja 2010